Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου «Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες τσιπούρας εκτρεφόμενης με κλάσμα πολικών λιποειδών απομονωμένων από παραπροϊόντα ελαιουργίας. ΕΛΑΙΟΤΣΙΠΟΥΡΑ».
Η κεντρική ιδέα του έργου «ΕΛΑΙΟΤΣΙΠΟΥΡΑ» συνδυάζει την τεχνογνωσία της ερευνητικής ομάδας από τον Ακαδημαϊκό χώρο όσον αφορά την ύπαρξη αναστολέων του ισχυρού φλεγμονώδη παράγοντα PAF (Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων) στα παραπροϊόντα ελαιουργίας καθώς και την ανάγκη για παραγωγή νέων ιχθυοτροφών με αντικατάσταση των ιχθυελαίων/ιχθυάλευρων. Το τελικό προϊόν της συνεργασίας ερευνητών/-τριών από τον Ακαδημαϊκό χώρο και από τον χώρο της Βιομηχανίας Τροφίμων, είναι η ανάπτυξη και παραγωγή της εκτρεφόμενης -με κλάσμα πολικών λιποειδών απομονωμένων από ελαιοπυρήνα- τσιπούρας (ΕΛΑΙΟΤΣΙΠΟΥΡΑ), η οποία εμφανίζει υπεροχή σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιείς εθελοντές έναντι της εκτρεφόμενης με συμβατική τροφή τσιπούρα. Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και μελετήθηκαν με κλινικές δοκιμές, ιχθυοτροφές και τσιπούρες ιχθυοκαλλιέργειας, εμπλουτισμένες με κλάσμα πολικών λιποειδών απομονωμένων από παραπροϊόντα ελαιουργίας, ως προς τις ιδιότητές τους στη μείωση της ευαισθησίας των αιμοπεταλίων στον σχηματισμό θρόμβων, παράγοντα που συμβάλλει καθοριστικά στην καρδιαγγειακή υγεία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (The EFSA Journal, 2009).
Η ερευνητική πρόταση είχε εξ αρχής συγκεντρώσει μία από τις μεγαλύτερες βαθμολογίες μεταξύ των προτάσεων της Α’ κύκλου της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» στον τομέα προτεραιότητας Αγροδιατροφή και Βιομηχανία Τροφίμων και υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι συντελεστές του έργου από τους πέντε εμπλεκόμενους φορείς, τον συντονιστή φορέα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής και τους συνεργαζόμενους φορείς, την Εταιρεία Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. (νυν Avramar), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα φαρμακευτικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, και την Εταιρεία Cretan HerbalChem. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Δια-βίου Εκπαίδευσης Καθηγητής κος Χρίστος Χαλκιάς και έγιναν εισηγήσεις και παρουσιάσεις αποτελεσμάτων από όλους τους συμμετέχοντες φορείς.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι από την Βιομηχανία Τροφίμων, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ερευνητές/-τριες, Υποψήφιοι Διδάκτορες/ρισσες, μεταπτυχιακοί/-κές και προπτυχιακοί/-κές φοιτητές/-τριες από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ενεργό συμμετοχή στην ανταλλαγή απόψεων ενώ οι συμμετέχοντες/-χουσες εξήραν το πνεύμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη ζεστή φιλοξενία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.