ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΖΩΗ

ΔΟΜΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 14ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Καθηγητών Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2022 διεξήχθη με επιτυχία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το 14ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Καθηγητών Διανοητικής Ιδιοκτησίας, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Ιδρύματος.

Η θεματολογία του συνεδρίου εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν στη διδασκαλία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τόσο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όσο και στους επαγγελματίες και στο ευρύτερο κοινό. Η φετινή διοργάνωση επικεντρώθηκε, επίσης, στα θέματα που σχετίζονται με την Ανοικτή Επιστήμη και τη Βιοηθική.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν στελέχη του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν από την αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΠΙ κα Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου οι πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις του Οργανισμού, για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχολικής ηλικίας σε ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Παρουσιάστηκε επίσης η πρωτοποριακή δράση του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά” και ιδιαίτερα η ανάπτυξη εργαλείων που βοηθούν τον νόμιμο διαμοιρασμό των δεδομένων και των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο πλαίσιο της Ανοικτής Επιστήμης. Επιπλέον, ο Ε. Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Α. Λιβιεράτος και ο κ. Γ. Δημητρακόπουλος, από  το γραφείο μεταφοράς τεχνογνωσίας του ΕΚΠΑ και το κέντρο “Αρχιμήδης”, παρουσίασαν το μοντέλο μεταφοράς τεχνογνωσίας “Develop+Protect+Commercialize”.  Τέλος, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών (EPO) και του  Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ανέπτυξαν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχουν στα ΑΕΙ και στα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις εσωτερικές διαδικασίες του δικτύου και τον προγραμματισμό της δράσης του για την επόμενη χρονιά. Το ΔΣ του δικτύου συμπεριέλαβε σαν μέλος του τον Επ. Καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Γ. Παπανικολάου. Στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων του δικτύου οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και απόλαυσαν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του σκηνοθέτη  Romain Gavras. 

 

SPhoto 2 14o Synedrio Biohthikis

SPhoto 3 14o Synedrio Biohthikis

SPhoto 4 14o Synedrio Biohthikis