Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας προχώρησε στις 7 Φεβρουαρίου 2022 το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής & Κοινωνικής Ωφέλειας «σχεδία» και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ».
Η σύναψη της συμφωνίας δρομολογεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων/προγραμμάτων και τη διοργάνωση επισκέψεων/ενημερωτικών εκδηλώσεων, με σκοπό την καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης, την ανάδειξη των θετικών ατομικών και κοινωνικών διαστάσεων που απορρέουν από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ειδικότερα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της κοινωνικής προσφοράς του ανθρώπινου δυναμικού του, αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στον κόσμο της παραγωγής και της ανταλλαγής κοινωνικού έργου, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην πνευματική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας.
Αντίστοιχα, η «σχεδία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» έχει ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανθρώπων που βιώνουν φτώχεια/κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές, αλλά και τη συνεισφορά στην εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης προς την κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων με την οργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ» συστήθηκε για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, μέσω της δημιουργίας προοπτικών απασχόλησης και της οργάνωσης δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση/κινητοποίηση του πληθυσμού της χώρας γύρω από τα ζητήματα της έλλειψης στέγης, της φτώχειας και του κοινωνικού πολιτισμού.
Μεταξύ των κοινών στόχων των δύο μερών συγκαταλέγονται η ανάπτυξη αλτρουιστικής φιλανθρωπικής δράσης και ενσυναίσθησης, ο υπερκερασμός του ατομικισμού μέσα από δεξιότητες και δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση, αλλά και η βιωματική γνώση της κοινωνικής ελληνικής πραγματικότητας, μέσα από ποικίλες δράσεις.
Αξιοσημείωτο, επίσης, όφελος που απορρέει από τη συνεργασία των δύο μερών, προκύπτει από τις δράσεις ανακύκλωσης προϊόντων, με σκοπό την υιοθέτηση συνηθειών εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και γενικότερα την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης στο κοινωνικό σύνολο.