Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου μας εκδήλωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με θέμα “Μορφές έμφυλης βίας στο χώρο του Πανεπιστημίου: αναγνώριση, αναφορά και διαχείριση”.
Η εκδήλωση ήταν μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Kαταπολέμησης των Διακρίσεων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Ε.Ι.Φ.), στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει τα τελευταία 2 χρόνια και σε συμφωνία με το σχετικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταρτίσει. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός της πανεπιστημιακής μας κοινότητας σε θέματα έμφυλης βίας ως ένα σύνθετο κοινωνικο-πολιτισμικό φαινόμενο που συν-διαμορφώνεται και από κοινωνικές αναπαραστάσεις, πεποιθήσεις και στερεότυπα.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρύτανις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη, η Γενική Γραμματέα Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, και η Έλενα Συρμαλή, Εγκληματολόγος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΙ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν εισηγήσεις: από την κα Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγο/Εγκληματολόγο, Επιστημονική Συντονίστρια Δικτύου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για τις διαστάσεις του φαινόμενου της έμφυλης βίας και παρενόχλησης στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και το εύρος των πιθανών παρενοχλητικών συμπεριφορών. Από την κα Νόπη Σιδηροπούλου, Ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας, για την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, τις επιζώσες, όπως χαρακτηριστικά τις ονόμασε. Από την κα Γεωργία Μίλκα, Νομικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Πειραιά, για το θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και από την κα Γιώτα Καλαντζή, Κοινωνική Λειτουργό του Συμβουλευτικού Κέντρου Πειραιά, η οποία αναφέρθηκε σε δομές που μπορούν να υποστηρίξουν τις γυναίκες θύματα βίας. Τέλος, η κα Ευαγγελία Δράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια και μέλος της Ε.Ι.Φ. του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στη διαδικασία καταγραφής περιστατικών παρενόχλησης που έχει προτείνει η Ε.Ι.Φ., ενώ ο κ. Θάνος Θεοφιλόπουλος, επίσης μέλος της Ε.Ι.Φ. παρουσίασε τη φόρμα ανώνυμης καταγραφής των περιστατικών παρενόχλησης.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις από το κοινό, διδακτικό, διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και φοιτητές/τριες και συζήτηση με τις εισηγήτριες και τον εισηγητή.