ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΖΩΗ

ΔΟΜΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Συγκίνηση και χαρά στην τελετή Αναγόρευσης της Καθηγήτριας Ελένης Κουκλέλη (Helen Couclelis), σε Επίτιμη Διδάκτορα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

S Couclelis 2S Couclelis 1

Μία επιφανής Ελληνίδα και διακεκριμένη επιστήμονας διεθνώς, η Ελένη Κουκλέλη, Καθηγήτρια στο University of California, Santa Barbara, αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε μία πολύ ιδιαίτερη τελετή, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, στον χώρο του Αμφιθεάτρου «Γεώργιος Καραμπατζός».
Οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, η Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, καθώς και μέλη ΔΕΠ, φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος, αλλά και πλήθος παρευρισκομένων, υποδέχθηκαν με πολύ μεγάλη χαρά την Καθηγήτρια Ελένη Κουκλέλη, την οποία είχαν την τιμή να καλωσορίσουν πλέον ως διακεκριμένο μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην προσφώνησή της η Πρύτανις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη, πρόκειται για μία ξεχωριστή προσωπικότητα διαχρονικής και διεθνούς επιστημονικής παρουσίας που την χαρακτηρίζει ο κοσμοπολιτισμός και η οποία μεγαλούργησε και εξακολουθεί να μεγαλουργεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθοδηγούμενη από τη μεγάλη αγάπη της για την επιστήμη της Γεωγραφίας.
Τη λαμπρή σταδιοδρομία της, τις ξεχωριστές διακρίσεις, τα επιτεύγματα, αλλά και το τεράστιο επιστημονικό της έργο εξήρε ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητής Χρίστος Χαλκιάς. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αγάπη της για την γενέτειρά της την Ελλάδα, από την οποία ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα και εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, αξιοποιώντας συστηματικά την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στο επιστημονικό της έργο. Με τον ίδιο ζήλο συνέχισε τη σταδιοδρομία της στην Αμερική, αποτυπώνοντας στο πλούσιο συγγραφικό της έργο, μία πολυσήμαντη και πολύχρονη ακαδημαϊκή διαδρομή, αλλά και μία εξαίρετη ερευνητική πορεία.
Πολύ μεγάλη ήταν η συγκίνηση και η χαρά της τιμώμενης για τον τίτλο της Επιτίμου Διδάκτορος που της απένειμε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της «Μηδείς αγεωγράφητος εισίτω», μία παραλλαγή όπως η ίδια ανέφερε του «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω», επιγραφή χαραγμένη στην είσοδο της Ακαδημίας του Πλάτωνα.
Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί η Καθηγήτρια Ελένη Κουκλέλη συνεχίζει να διατηρεί άρρηκτη σχέση με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς η επιρροή του έργου και των καινοτόμων ιδεών της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιστημονικού υποβάθρου πολλών διδασκόντων. Κυρίως όμως επειδή η αξιότιμη Ελένη Κουκλέλη έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη του Τμήματος της Γεωγραφίας, αφού πριν μερικά χρόνια συντόνισε την ομάδα αξιολόγησης του Τμήματος και αργότερα και του Πανεπιστημίου και βέβαια οι εύστοχες παρατηρήσεις και προτάσεις της αξιοποιούνται συνεχώς στη διαδικασία εξέλιξής τους. 

 

S Couclelis 3S Couclelis 4S Couclelis 5S Couclelis 6S Couclelis 7S Couclelis 8S Couclelis 9S Couclelis 10S Couclelis 11S Couclelis 12S Couclelis 14S Couclelis 15S Couclelis 16S Couclelis 17S Couclelis 18S Couclelis 19