ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΖΩΗ

ΔΟΜΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου «ΟΡΕΚΤΟΣΠΡΙΟΝ”

 

Την Πέμπτη 23-6-2022 έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου «ΟΡΕΚΤΟΣΠΡΙΟΝ-Λειτουργικά προϊόντα δημητριακών εμπλουτισμένων με όσπρια και συμβολή στη ρύθμιση της όρεξης και στη διαχείριση του σωματικού βάρους».

Η κεντρική ιδέα του έργου «ΟΡΕΚΤΟΣΠΡΙΟΝ» που αποτελεί προϊόν της αλληλεπίδρασης ερευνητών/-τριών από τον Ακαδημαϊκό χώρο και από τον χώρο της Βιομηχανίας Τροφίμων, είναι η ανάπτυξη λειτουργικών σνακ με βάση τα δημητριακά και τα όσπρια, με σκοπό τη συμβολή τους στη ρύθμιση της όρεξης. Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και μελετήθηκαν με κλινικές δοκιμές μπισκότα σίτου εμπλουτισμένα με όσπρια και άλλους σπόρους, ως προς τις ιδιότητές τους στη ρύθμιση της όρεξης, παράγοντα που συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Η ερευνητική πρόταση είχε εξ αρχής συγκεντρώσει μία από τις μεγαλύτερες βαθμολογίες μεταξύ των προτάσεων της Α’ κύκλου της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» στον τομέα προτεραιότητας Αγροδιατροφή και Βιομηχανία Τροφίμων και υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Το έργο «ΟΡΕΚΤΟΣΠΡΙΟΝ» διακρίνεται από στοιχεία καινοτομίας και αριστείας ενώ αποτέλεσε τη βάση ενός μεγάλου δικτύου συνεργασιών μεταξύ διακεκριμένων ερευνητικών φορέων της ελληνικής επικράτειας αλλά και εξωτερικού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι συντελεστές του έργου από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς, τον συντονιστή φορέα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής και τους συνεργαζόμενους φορείς, εταιρεία ELBISCO A.E. και Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ιατρική Σχολή. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Δια-βίου Εκπαίδευσης Καθηγητής κος Χρίστος Χαλκιάς και η Προϊσταμένη της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ κα Λούλα Πουλακάκη ενώ έγιναν εισηγήσεις από τον Καθηγητή κο Βάϊο Καραθάνο, ΕΥ/Συντονιστή του έργου και από τον Καθηγητή κο Αλέξανδρο Κόκκινο, ΕΥ του έργου για το ΕΚΠΑ.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παρουσιάσεις από την Δρ. Ειρήνη Πατέρα, Innovation & Sustainability Director και ΕΥ για την εταιρεία ELBISCO Α.Ε., η οποία μίλησε για τη συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη των νέων λειτουργικών τροφίμων και την Δρ. Αμαλία Γιάννη, ΕΔΙΠ και ΕΥ για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η οποία παρουσίασε τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου. Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων περιελάμβανε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας στο καταναλωτικό κοινό για τα νέα προϊόντα από υπεργολάβο της εταιρείας ELBISCO A.E. και συμπληρώθηκε από τις παρουσιάσεις νέων ερευνητριών που εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή στα πλαίσια του έργου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, της ΓΓΕΚ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ερευνητές/-τριες, Υποψ. Διδάκτορες, μεταπτυχιακοί/-κές και προπτυχιακοί/-κές φοιτητές/-τριες από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ενεργό συμμετοχή στην ανταλλαγή απόψεων ενώ οι συμμετέχοντες/-χουσες εξήραν το πνεύμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη ζεστή φιλοξενία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

 

orectosprion3S

orectosprion1S

orectosprion4S

orectosprion6S

orectosprion7S

orectosprion8S

orectoprion5S