ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΖΩΗ

ΔΟΜΕΣ

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στη Συνάντηση Κορυφής Πρυτάνεων στη Βουλή για τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ!

 

Σε εκτενή ανάλυση της στρατηγικής διεθνοποίησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου προχώρησε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνοποίησης και Διασφάλισης Ποιότητας Καθηγήτρια Χρύσα Σοφιανοπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κορυφής Πρυτάνεων, Βουλευτών και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν στη διεθνοποίηση των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στο επίκεντρο της παρουσίασής της για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Αντιπρύτανις τοποθέτησε τη στρατηγική διεθνοποίησης του Ιδρύματος. Αναφέρθηκε στη σύναψη πολυάριθμων συμπράξεων/Μνημονίων Συνεργασίας, στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων σπουδών/ημερίδων/θερινών σχολείων και στις διακρίσεις μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε παγκόσμιες λίστες κατάταξης. Ανέλυσε, επίσης, τις πολλαπλές διαστάσεις της διεθνοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή υπερβαίνει κατά πολύ την απλή προσέλκυση ξένων φοιτητών και περιλαμβάνει τη διασύνδεση ιδεών, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών πρωτοβουλιών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το πρόγραμμα European Qualifications Passport for Refugees (EQPR), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες ακαδημαϊκούς να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Παχυσαρκίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθως, η κα Σοφιανοπούλου επικεντρώθηκε σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων. Υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να υπερβούν τον παραδοσιακό τους ρόλο, να αναδειχθούν σε κέντρα γνώσης με διεθνή προβολή, λειτουργώντας ως «γέφυρες» μεταξύ των λαών, των πολιτισμών και των επιστημονικών κοινοτήτων. Επιπλέον, τόνισε την σημασία της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου για τη διεθνοποίηση, το οποίο θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και την παροχή στήριξης στο φοιτητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Με την παρουσίασή της, η Αντιπρύτανης κα Σοφιανοπούλου υπογράμμισε τη ζωτική σημασία της διεθνοποίησης για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων και κατέδειξε με σαφήνεια τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην προώθηση της διεθνοποίησης στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.