Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με τη συμβολή του Γραφείου Διασύνδεσης, Σπουδών και Σταδιοδρομίας, συμμετείχε και φέτος στην Βραδιά του Ερευνητή!
Με μεγάλη συμμετοχή και με βασικούς πρωταγωνιστές τα παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και τους φοιτητές/ φοιτήτριες πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, η «Βραδιά του Ερευνητή» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και πιο συγκεκριμένα στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ, του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων που άνοιξε τις πύλες του, για δέκατη συνεχή χρονιά.
Με στόχο την ανάδειξη του κομβικού ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της χώρας και τη σύνδεσή τους με την κοινωνία, και τη φετινή χρονιά, οι ερευνητικές ομάδες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου όπως και των πανεπιστημίων της Αττικής, ερευνητικών κέντρων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών παρουσίασαν στο κοινό, με μεγάλο ενθουσιασμό, τα πρωτότυπα επιτεύγματά τους και ανέπτυξαν τις πρωτοπόρες ιδέες τους και τη δημιουργικότητά τους για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.
Εκ μέρους του Χαροκοπείου συμμετείχαν τα εξής Τμήματα:
- Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας | Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής
Ερευνητική Ομάδα: ΗΟΤ (Harokopio Open Technologies).
Υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας: Βαρλάμης Ηρακλής, Καθηγητής.
Μέλη: Υποψ. Διδακτ. Χ. Χρόνης, Ε. Παπαγεωργίου, Δ. Χαρίτος, Μ. Λιναρδάκης, Γ. Καζάζης, Χ. Καζάκος
- Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών | Τμήμα Γεωγραφίας
Ερευνητική Ομάδα: Γεωμορφολογίας
Εργαστήριο: Φυσικής Γεωγραφίας
Θέμα: Ψηφιακή–3d απεικόνιση αναγλύφου με χρήση drone και τεχνικών φωτογραμμετρίας – Η χρήση υψηλής ανάλυσης τοπογραφικών δεδομένων στη γεωμορφολογική έρευνα
Μέλη: Ε. Καρύμπαλης, Καθηγητής, Κ. Τσανάκας, Επίκουρος Καθηγητής, Δ.- Β. Μπατζάκης, Υπ. Διδάκτορας, Δ. Γρίβα, Υπ. Διδάκτορας
- Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών | Τμήμα Γεωγραφίας
Ερευνητική Ομάδα: Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας
Εργαστήριο: Φυσικής Γεωγραφίας
Θέμα: Διερευνώντας τη σχέση μεταξύ βιοποικιλότητας-οικοσυστημικών υπηρεσιών-κλίματος-ενέργειας: οδεύοντας σε μια ίση και δίκαιη μετάβαση;
To έργο GUARDEN (Safeguarding biodiversity and critical ecosystem services across sectors and scales) – Grant Agreement no 101060693.
Μέλη: Ε. Δράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ρ. Σ. Λορίλλα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Σ. Μπούτσιος, Υπ. Διδάκτορας, Γ. Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Γ. Κεφαλάς, Ερευνητής, Θ. Θεοφιλόπουλος, Ερευνητής
- Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών | Τμήμα Γεωγραφίας
Εργαστήριο: Γεωπληροφορικής και Χαρτογραφίας
Θέμα: A Cloud-based Remote Sensing Data System For Promoting Research And Socioeconomic Studies In Arctic Environments
Μέλη: Γ. Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Σ. Δέτσικας, Υπ. Διδάκτορας
- Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Μαλινδρέτος
Μέλη: Δημήτριος Μαραγκός, Δρ. Κωνσταντία Α. Μπάρδα, Μαρία Σκουλάκη, Γεωργία Σφακιανάκη.
Εκ μέρους του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Χρίστος Χαλκιάς στην Εναρκτήρια Εκδήλωση.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στους ερευνητές και τις ερευνήτριές μας που συμμετείχαν και εκπροσώπησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην εκδήλωση.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη του 2024!