ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΤΜΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΖΩΗ

ΔΟΜΕΣ

Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Πολυτεχνείο ΚρήτηςΣημαντικά βήματα προόδου στην κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω των επιστημών, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας που προέρχεται από τη γνώση, πρόκειται να προκύψουν από τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο υπογράφηκε διά περιφοράς τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο επίκεντρο του Μνημονίου Συνεργασίας βρίσκονται η ενίσχυση της συνεργατικότητας, της δικτύωσης, της εκπαίδευσης και της συμμετοχής των δύο φορέων σε κάθε πρόγραμμα που εμπίπτει σε πεδίο κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και η συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, υπηρεσιών και προϊόντων τεχνολογίας αιχμής για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, ο οποίος συνοψίζεται στη ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου δράσης, με πεδία εφαρμογής στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, των ερευνητικών υποδομών και σε λοιπές δράσεις.

Ειδικότερα, στον τομέα της εκπαίδευσης, η σύναψη του Μνημονίου δρομολογεί κυρίως τη δημιουργία από κοινού προγραμμάτων σπουδών, τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και διαλέξεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας, τον στρατηγικό προγραμματισμό για την εκπόνηση κοινών μεταπτυχιακών/διδακτορικών διατριβών, αλλά και κοινά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/κατάρτισης με χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης και τηλεκπαίδευσης.

Στον τομέα της έρευνας και των ερευνητικών υποδομών, η συνεργασία περιλαμβάνει ενδεικτικά την υλοποίηση Εθνικών και Διεθνών ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος, την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών και κέντρων αριστείας, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη συνδιαμόρφωση και ανάπτυξη νέων στρατηγικών στόχων και δράσεων.

Οι Πρυτάνεις των δύο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Καθηγήτρια κα Μαρία Νικολαΐδη και Καθηγητής κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος καλωσορίζουν το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας και υπογραμμίζουν ότι με την υπογραφή του τίθενται γερές βάσεις επιστημονικής συνεργασίας και δημιουργικής διάδρασης για την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων σε καίριους τομείς, ως απόρροια των κοινών στόχων των δύο ΑΕΙ.