ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΖΩΗ

ΔΟΜΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δράση ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Στην υλοποίηση δράσης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης προχώρησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022, στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του (ΑΗΗΕ).

Ειδικότερα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκε από τον χώρο των κεντρικών εγκαταστάσεων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου 1,5 τόνος ΑΗΗΕ. Η περάτωση του εγχειρήματος επιτεύχθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η οποία είναι ο εγκεκριμένος φορέας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ), για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΗΗΕ στην Ελλάδα. Ακολούθως, στα μέσα Οκτωβρίου, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προχώρησε στη δωρεά 15 παλαιών, πλην όμως λειτουργικών, υπολογιστών με τις αντίστοιχες οθόνες και τα περιφερειακά τους, στο 5ο ΓΕΛ Καλλιθέας.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δράση, με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις εν λόγω συσκευές, η ανάκτηση υλικών (μέταλλα, γυαλί και πλαστικό), η εξοικονόμηση ενέργειας και ο περιορισμός της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου είναι μερικά από τα πολλαπλά οφέλη της δράσης ανακύκλωσης για το περιβάλλον.
Ουσιαστικός όμως είναι και ο κοινωνικός αντίκτυπος, αφού η υλοποίηση τέτοιων δράσεων α) αντανακλά την τεράστια σημασία της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και μεταφέρει το μήνυμα της συλλογικής προσπάθειας και κινητοποίησης που απαιτείται από τους πολίτες για εφαρμογή τους σε καθημερινή βάση, για την επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία και β) βοηθά στη βελτίωση του ψηφιακού εγγραματισμού των μαθητών των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον όφελος που προέκυψε είναι η ανάκτηση των χώρων που ήταν αποθηκευμένος ο εξοπλισμός αυτός, για τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Οι Πρυτανικές Αρχές ευχαριστούν θερμά το διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Πληροφορικής &  Δικτύων και της Οικονομικής Υπηρεσίας, για την καθοριστική συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια.

recycle